Cashr & de btw-verhoging

Terug naar overzicht blogs
19 december 2018

Het zal u ongetwijfeld niet zijn ontgaan dat vanaf 1 januari 2019 het lage btw-tarief wordt verhoogd van 6% naar 9%. Dit betekent een grote verandering voor de horeca en andere beroepsgroepen zoals boekverkopers, kappers en kleermakers. In dit blog beschrijven we wat de btw-verhoging betekent voor uw omzet en welke opties er zijn om daarmee om te gaan.

IS CASHR KLAAR VOOR DE BTW-VERHOGING?

Ja. Het enige dat u hoeft te doen is Cashr op al uw devices te updaten naar de nieuwste versie (1.9.0.4 of hoger). Over producten met het lage btw-tarief die u voor de jaarafwisseling afrekent wordt 6% btw berekend. Na de jaarwisseling wordt dat automatisch 9%. Als u Cashr nog niet heeft geüpdatet adviseren we u met klem dat alsnog te doen voor 1 januari. En vergeet vooral ook niet het device dat in winterslaap in de kast ligt nu het terras is gesloten…

MOET IK MIJN PRIJZEN AANPASSEN?

Die beslissing is geheel aan u. Wel kunnen we uitleggen hoe de btw op uw verkopen berekend wordt en welke opties er zijn om met de btw-verhoging om te gaan.

De btw-berekening

De prijzen van de producten die u op Cashr afrekent zijn inclusief btw. Als u € 10,- afrekent met het lage btw-tarief is dat bedrag op dit moment als volgt opgebouwd:

Verkoopprijs 106% € 10,00
Omzet 100% € 9,43
Btw 6% € 0,57

Na de jaarwisseling wordt de berekening:

Verkoopprijs 109% € 10,00
Omzet 100% € 9,17
Btw 9% € 0,83

U ziet, over dezelfde € 10,00 draagt u na verhoging van het btw-tarief € 0,83 – € 0,57 = € 0,26 meer btw af terwijl de omzet met ditzelfde bedrag daalt. Er zijn twee manieren om hiermee om te gaan:

Optie 1 | Niets doen

Als u alles bij het oude laat en de prijzen dus niet aanpast, dan is het effect van de btw-verhoging op uw omzet en af te dragen btw zoals in het rekenvoorbeeld hierboven: u draagt meer btw af en houdt minder omzet over. Nadeel is dat een lagere omzet uw marge zal drukken en u dus minder winst maakt op uw verkopen. Voordeel is dat u niet duurder wordt voor uw klanten.

Optie 2 | Prijzen aanpassen

U kunt ervoor kiezen de btw-verhoging gedeeltelijk of volledig door te berekenen in uw prijzen. Zo zorgt u ervoor dat uw omzet op peil blijft. Nadeel is dat u duurder wordt voor uw klanten.

Om de btw-verhoging volledig te compenseren herberekent u uw prijzen als volgt:

( Oude prijs / 106 ) * 109 = Nieuw prijs

Oftewel, wederom uitgaande van een verkoopprijs van € 10,00:

( € 10,00 / 106 ) * 109 = € 10,28

Deze prijs kunt u uiteraard naar eigen smaak afronden.

Aanpassen van de verkoopprijzen

Als u besluit de btw-verhoging door te berekenen aan uw klanten en dus uw prijzen aan te passen kunt u dat op drie manieren doen.

Op Cashr

Via het kassascherm kunt u eenvoudig een verkoopprijs wijzigen door het product even ingedrukt te houden en op [Bewerken] te klikken. Na het wijzigen van de prijs drukt u op [Opslaan]. De wijziging wordt automatisch ook in de backoffice opgeslagen. Wilt u dat de gewijzigde prijzen vervolgens ook op andere devices worden getoond, dan hoeft u deze alleen met de backoffice te synchroniseren.

In de backoffice

In de map Producten in de backoffice kunt u per product de prijzen aanpassen. Na het selecteren van een product uit de productenlijst vindt u de verkoopprijs op het tabblad [Prijzen]. Als u de prijzen van uw producten heeft aangepast synchroniseert u al uw Cashr devices om wijzigingen door te voeren.

Via importsheet

Als u veel producten heeft kan het sneller zijn om uw productprijzen aan te passen met behulp van een importsheet. In de backoffice downloadt u via [Map Rapporten > Producten] het Excel bestand “Product export voor import”. In het sheet staan de kolommen [BTW (tariefgroep)] en [Verkoopprijs] naast elkaar. De producten die onder het lage btw-tarief vallen herkent u aan de codes LP (laag producten) en LD (laag diensten). De oude verkoopprijzen vervangt u door nieuwe prijzen. Daarna importeert u het document in de backoffice via [Map Producten > Overzicht > Importeren].

Let bij het bewerken van het importbestand op de volgende zaken:

  • Wijzig de artikelcodes niet. Op basis van de artikelcode wordt de juiste prijs bij het juiste artikel gezet.
  • Verwijder geen kolommen uit het sheet. Voeg ze ook niet toe.

Klaar om Cashr uit te proberen?